Vše o nákupu | Původ našeho oleje | Hodnocení obchodu
Máte dotaz? Volejte +420 732 774 308 (Po-Ne 8:00-21:00)

Jak poznat kvalitní olivový olej?

Magie kvalitního olivového oleje

Extra panenský olivový olej. Tekuté zlato Středomoří. 

Anglicky označovaný Extra Virgin Olive Oil (EVOO). Tato chutná a zdraví prospěšná surovina je stále oblíbenější mezi gurmány, kuchaři z povolání ale i běžnými uživateli. Olivový olej dnes najdeme skoro v každé domácnosti. Ne každý však dokáže rozeznat opravdovou kvalitu od té, co se tak jenom tváří.

A není se čemu divit.

Na trhu je spousta různých výrobků (všimněte si, že ani nepíšeme olejů), které se tváří jako kvalitní extra panenské olivové oleje. Mrzutý opak je pravdou.

Určitě nehážeme všechny do jednoho pytle. Jsou tu i tací, kteří dělají olivový olej srdcem, ale je potřeba je hledat a rozeznat.

V článku vám pomůžeme objasnit, jaký je rozdíl mezi běžným olivovým olejem a tím nejkvalitnějším extra panenským olivovým olejem. A jak poznat ten skutečně kvalitní?

Co je to kvalitní extra panenský olivový olej?

Kvalitní extra panenský olivový olej je především prvotřídní produkt.

Je nejen lahůdkou, ale i symbolem kvality, péče a tradice. Podle nás má být vyráběný s láskou k tomuto řemeslu. Jedině ten, kdo olivový olej opravdu miluje, dokáže vyrábět nejlepší olivový olej.

Porovnání kvality olivových olejů

Ne všechny olivové oleje jsou stejné. Je potřeba rozlišovat určité prvky, podle kterých jednoznačně poznáte opravdovou kvalitu. Nejprve začneme obecně:

Kvalitní Extra panenský vs. běžný olivový olej: Co je lepší?

Běžný olivový olej je často chemicky rafinovaný a může obsahovat směsi méně kvalitních olivových olejů.

V podstatě jde o vedlejší produkt výroby - zpracování zbytků po kvalitním extra panenském oleji.

Ten je vyráběn z čerstvých oliv, pochází z prvního lisování za studena a neobsahuje žádné rafinované oleje nebo jiné příměsi. Z toho vyplývá, že kvalita a chuť extra panenského olivového oleje je mnohem lepší.

Faktory ovlivňující kvalitu olivového oleje

Kvalita olivového oleje ale nespočívá pouze v otázce způsobu výroby.

Faktorů ovlivňujících výsledný olej je opravdu hodně. Velmi záleží na odrůdě oliv, způsobu a době sklizně, zpracování oliv a skladování oleje. Výsledná jakost oleje se odvíjí od kvality půdy, místního klima a péče, kterou věnuje olivovníkům jejich pěstitel.

Jak poznat kvalitní Extra panenský olivový olej?

Nyní půjdeme do hloubky.

6 hlavních charakteristik kvalitního extra panenského olivového oleje

Při určování, zda je vybraný olej právě ten, který hledáte, byste se měli zaměřit na následující charakteristiky. Ověřte si, že je splňuje.

    1. První lisování za studena

      Olej se vyrábí “přímo z oliv a pouze mechanickými postupy” (jak jinak, že?). Toto tvrzení musí být na každé etiketě EVOO. Olivy se šetrně sklízí ze stromů a poté lisují za studena. U kvalitního oleje proběhne lisování pouze jednou, proto se píše “první”.
    • Lisování za studena
      Pokud je olej získán jinak než z prvního lisování za studena, jedná se o tzv. druhák, třeťák... Stále může být označen jako olivový olej lisovaný za studena.
      Díky perkolaci a odstřeďování již jednou lisované olivové pasty se dá stále získat olej, který splní tuto normu EU (viz čl. 10 písm. b) na označení Extra panenský olivový olej s aciditou do 0,8%.
      Svojí kvalitou se však nemůže rovnat oleji z prvního lisu. Jedině ten si zachová nejvíce přírodních látek, které mu dodají jedinečnou chuť, aroma, barvu a obsah zdraví prospěšných sloučenin.
    1. Acidita a další ukazatele

      Acidita, neboli kyselost udává procentuální podíl obsažených volných mastných tuků v oleji. Čím méně jich je, tím lépe.

      Zdá se to jasné:
    • Extra panenský olivový olej
      Musí splnit aciditu do 0,8%. Je vyroben pouze mechanickým lisováním oliv za studena a neprojde žádnou chemickou rafinací. Má nejvyšší kvalitu, chuť, aroma a zlatavou nebo zelenkavou barvu.
    • Panenský olej
      Má aciditu mezi 0,8-2%. Je také vyroben pouze mechanickým lisováním oliv, ale má vyšší aciditu. Má stále dobrou kvalitu, ale může mít odlišnou chuť oproti extra panenskému oleji. Pozor - i Panenský olivový olej může pocházet jak z prvního (reálně nevíme o žádném), tak z dalších lisování.
    • Lampantový olej
      Vyšší než 2%. Není vhodný jako potravina a není určený pro maloobchodní prodej.
      Používá se v průmyslu.
      Přesto se objevuje na pultech našich obchodů s potravinami. Doporučujeme projít si výsledky kontrol charakteristických vlastností olivových olejů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Některé jsou dechberoucí.
    • Rafinovaný olej
      Musí mít aciditu do 0,3%. Aby toho dosáhl, prochází chemickou rafinací, která odstraňuje nečistoty a snižuje aciditu. To zahrnuje např. neutralizaci a deodorizaci. Většinou je používán v restauračních provozech kvůli možnosti dlouho vařit a smažit při vysokých teplotách. A samozřejmě i kvůli nižší ceně. Celková kvalita je mnohem nižší než EVOO.
    • Pozor:
      Olivové oleje z pokrutin a směs rafinovaných a panenských olejů musí dosahovat aciditu do 1%, rafinovaný olivový olej a rafinovaný olivový olej z pokrutin do 0,3 %. V žádném případě se však svojí kvalitou, chutí a obsahem zdravých látek nemohou rovnat Extra panenskému olivovému oleji a nesmějí být uváděny jako oleje vyšší kategorie!

      Uvedená kyselost může být zavádějící
      Samotný údaj o kyselosti vyvolává nesprávné zdání absolutního kritéria jakosti, protože tento parametr má vypovídací hodnotu vztahující se k jakosti pouze ve spojení s ostatními fyzikálně-chemickými parametry (peroxidové číslo, obsah vosku a absorpce v ultrafialové oblasti spektra). 

      Předchozí odstavec je citací ze stejné normy již zmíněné výše.

      Proto pokud je na etiketě uveden údaj o kyselosti, musí být uvedeny i zmíněné parametry. Kdo uvádí aciditu a nezmiňuje tyto parametry, nesplňuje tuto normu a možná uvádí zkreslenou hodnotu acidity s cílem zatraktivnit svůj produkt.

      Tyto parametry vám toho pravděpodobně moc neřeknou, ale spolu s aciditou jsou stěžejními pro celkové hodnocení kvality extra panenského oleje.

      Hodnota kyselosti při lisování vs. při minimálním datu trvanlivosti
      Nejkvalitnější olivový olej mívá aciditu v době lisování mezi 0,12-0,2%. Pokud někdo napíše na lahev acidita 0,15%, musí tuto hodnotu splňovat až do data minimální trvanlivosti.

      Bravo, pokud toho opravdu dosáhne. 

      Pravděpodobně se však jedná o hodnotu zjištěnou při lisování. Náš olej se v tu chvíli také po většinu sklizní pohybuje do 0,2%, ale abychom s jistotou splnili tuto normu, na lahvi uvádíme aciditu až do 0,39%. Hodnota acidity se totiž odvíjí i od kvality samotné sklizně a počasí přes sezónu. Také je třeba počítat s tím, že olej postupně lehce degraduje i v utěsněné lahvi.

      Rozuzlení
      Netvrdíme, že vás nutně chce někdo uvést v omyl. Jelikož se potisk na lahve dělává na více sezon dopředu, je možné, že někteří menší výrobci nestihli na tuto novou normu (z července 2022) zareagovat a doprodávají olej v původních baleních. My jsme se rozhodli normu dodržet a sami jsme zvědaví, jak se bude situace na trhu vyvíjet.
    1. Filtrovaný versus nefiltrovaný extra panenský olivový olej

      Oba mohou být vysoce kvalitní. V jejich zpracování jsou však zásadní rozdíly, od kterých se odvíjí výsledná barva, chuť, aroma a čirost oleje. Volba mezi filtrovaným a naprosto nefiltrovaným olejem je spíše otázkou osobní preference.
    • Filtrovaný
      Prošel minimálně jedním procesem filtrace po prvním lisování za studena. My filtrujeme ještě podruhé při stáčení. Filtrace obvykle zahrnuje průchod oleje přes jemné síto nebo jiný materiál (např. plátno), který odstraňuje pevné částice, jako jsou kousky oliv a další nečistoty. Cílem je získat jasný, čistý olej. Nejedná se o chemickou filtraci, kterou si mylně může spousta lidí představit.
      • Má delší trvanlivost, protože odstranění pevných částic zpomaluje proces oxidace.
      • Je čirý a bez nadměrného zakalení.
    • Nefiltrovaný
      Někdy označovaný jako "mlžný" nebo "syrový" je olej, který nebyl filtrován. Tento olej může obsahovat drobné kousky oliv a další pevné částice. To nemusí být nutně na škodu.
      • Může mít intenzivnější chuť a aroma, protože pevné částice oliv mohou přispívat k celkové chuti a vůni oleje.
      • Má výrazně kratší dobu trvanlivosti, protože brzy oxiduje. Za několik měsíců zežlukne, takže je nejlepší ho spotřebovat hned po sklizni.
    1. Barva, aroma, chuť a vaše pocity

      Nejprve uvidíte jasně zlatou barvu,

      po přivonění ucítíte čerstvě posekaný trávník, 

      po ochutnání ucítíte na jazyku ovocitou jemnost následovanou lehkým štípáním v krku, které značí vysoký obsah zdraví prospěšných polyfenolů.

      To vše je zakončeno zaplesáním na srdíčku, protože si uvědomíte správnost svého výběru.
      Věříme, že se takto budete cítit i s naším olejem, protože na nás přesně takhle funguje.

      Obecně
      byste měli mít jasno ve chvíli, kdy olej ochutnáte. Kdo jednou ochutná kvalitní extra panenský olivový olej, už nikdy nesáhne po něčem běžnějším. Rozdíl je opravdu markantní.

      Abychom neuvedli nikoho v omyl:
      Pro každého jedince může být smyslové vnímání těchto hodnot individuální, obecně se ale blížíme k těmto poznatkům.
        • Barva
          se může pohybovat ve spektru od jasně zelené po zlatou. Není hlavním ukazatelem kvality. Může se lišit v závislosti na odrůdě oliv a době sklizně.
          Zlatý olivový olej theikos v lahvi

          Náš oliváček má krásně zlatavou barvu

        • Aroma a Chuť
          mohou v široké škále variant připomínat ovoce, bylinky, trávníky, květiny.. Jejich projev je jemný, intenzivnější a pikantní.

          Aspekty, které ovlivňují aroma a chuť olivového oleje:
          • Odrůda oliv:
            Každý druh má odlišné chemické složení, které tvoří jedinečnou chuť. Některé mají jemnou chuť a vůni, jiné jsou intenzivnější a pikantnější. Kvalitní olivové oleje uvádějí z jaké odrůdy nebo z jakých směsí odrůd jsou vylisovány.
          • Stupeň zralosti oliv:
            Nezralé olivy mají často pikantnější a trpkou chuť, zatímco zralé olivy mají sladší a jemnější chuť.
          • Způsob zpracování
            Způsob, jakým jsou olivy zpracovány, má vliv na chuť oleje. Mechanické a první lisování za studena zachovává více přírodních chutí, bohatá aromata a kvalitu oleje.
          • Podnebí a půda
            Podnebí a půdní podmínky, ve kterých olivy rostou, mohou také ovlivnit jejich chuť. Například olivy pěstované v teplejších oblastech mohou mít sladší a ovocnější chuť a intenzivnější aroma. Například u nás na Krétě panuje ideální mikroklima pro pěstování oliv.
      1. Certifikace a označení původu

        Hledejte certifikáty a označení, které potvrzují kvalitu a co nejpřesnější původ oleje. Pokud je na lahvi pouze neurčité “plněno/vyrobeno v …. (doplňte stát)” nebo v horším případě ani není uvedeno odkud olej pochází, tak tuto lahev rovnou vynechte.

        Certifikace funguje jako záruka o uvedených informacích. 

        Například my uvádíme ochranné známky P.D.O. Sitia Lasithiou Kritis (Protected Destination of Origin) a AGROCERT, které zaručují, že náš olivový olej pochází z oliv vypěstovaných na Krétě v oblasti Sitia Lasithiou. Pokud vás zajímá více informací, tak doporučujeme přečíst článek o původu našeho olivového oleje.

        Podle nás je důležitá i dohledatelnost oleje až ke konkrétnímu farmáři, který si stojí za kvalitou svého produktu.
      2. Etiketa a obal

        Na etiketě kvalitního extra panenského olivového oleje musí být jasně uvedeny výše zmíněné a důležité informace.

        Balení by mělo chránit olej před světlem a teplem. Pokud výrobci záleží na jeho oleji, tak si bude hledět na to jak jeho lahev s etiketou vypadá a jak působí. Určitě bychom se vyhnuli jakýmkoliv olejům v plastu.

    Kde koupit kvalitní extra panenský olivový olej?

    Můžeme vám doporučit náš vlastní olivový olej, který splňuje nejpřísnější kritéria hodnocení kvality. Tento olej sami denně konzumujeme v našich rodinách a nabízíme vám tak to nejlepší, co máme.

    Jinak máte v Česku v podstatě 2 další možnosti:

      • Online

        Na internetu je spousta míst, kde se dá koupit olivový olej. Stejně tak se dá koupit v různé kvalitě. Doporučujeme nejprve zkoumat, zda olej splňuje vámi požadované parametry. Poté nakoukněte do hodnocení, jestli splnil očekávání i dalších zákazníků. Třeba jako my plníme očekávání našich zákazníků a oni nám to zde dávají náležitě najevo :)
      • Ve specializovaných prodejnách

        Zapomeňte na supermarkety, málokdy tam prodávají olivový olej v odpovídající kvalitě. O tom se lze přesvědčit již ve zmíněné kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Pokud nakupovat olej offlline, tak jedině v ověřených prodejnách. V Česku je např. spousta řeckých a česko-řeckých rodin, které si zde otevřely obchody s dováženým zbožím z Řecka. Věříme, že se u nich také dá najít kvalitní olej a jiné pochutiny. V ideálním případě budete moci ochutnat a sami zhodnotit, jestli je kvalitní.

    Zdravotní benefity kvalitního extra panenského olivového oleje

    Stejně jako se liší kvalitní olej od nekvalitního svojí chutí, aroma a barvou, liší se i v obsahu zdraví prospěšných látek. Takže čím kvalitnější, tím lepší pro vaše zdraví. Na toto téma by se daly popsat stovky stran. Přiblížíme vám ho alespoň ve stručnosti.

    Extra panenský olivový olej je obecně pro tělo výborným zdrojem živin v podobě zdravých nenasycených mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Mezi benefity jeho pravidelného užívání patří:

    Lepší kardiovaskulární zdraví

    Studie ukazují, že konzumace extra panenského olivového oleje přispívá ke zdraví srdce. Snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Podporuje optimální krevní tlak a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

    Podpora paměti a funkce mozku

    Olivový olej je spojen s lepší mozkovou funkcí a může snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Polyfenoly v olivovém oleji pomáhají zdraví mozku tím, že snižují zánět a oxidativní stres.

    Podpora imunity

    Antioxidanty obsažené v EVOO pomáhají posílit imunitní systém tím, že neutralizují volné radikály a snižují zánětlivou reakci v těle.

    Zdravé a pevné kosti

    Některé studie ukázaly, že EVOO může podporovat zdraví kostí. Například studie zveřejněná v roce 2014 ve vědeckém časopise "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" zjistila, že jeho konzumace může zvýšit hladiny osteokalcinu a dalších prvků kostní tvorby, což napomůže ke zdraví a větší pevnosti kostí.

    Zdravotních benefitů olivového oleje je celá řada. Za nimi stojí několik důležitých látek v olivovém oleji. Jsou to především vitamíny a antioxidanty - polyfenoly.

    Vitamíny a antioxidanty v olivovém oleji

    Kvalitní olej je bohatý na vitamíny E a K. Dále obsahuje řadu silných antioxidantů.

          • Vitamín E
            Vitamín E chrání tělo před oxidativním stresem a volnými radikály, které poškozují buňky. Tím přispívá k ochraně srdce a cév, posiluje imunitní systém a podporuje zdraví pokožky.
          • Antioxidanty - polyfenoly
            Polyfenoly jsou jednou ze skupin antioxidantů obsažených v oleji. Patří sem například oleocantal, hydroxytyrosol a oleuropein. Mají silné protizánětlivé účinky a pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu. Jsou také spojovány s mnoha zdravotními výhodami včetně snížení rizika srdečních chorob, snížení zánětu a podporou zdraví mozku.

    Pokud se chcete dovědět více informací o účincích olivového oleje na naše zdraví, doporučujeme vám přečíst si náš článek Olivový olej jako lék.

    Cesta za kvalitním olivovým olejem

    Pokud jste dočetli až sem, je vidět, že vám opravdu záleží na kvalitě olivového oleje, který si kupujete. Může vám nejen obohatit jídlo, ale také podpořit zdraví.

    Dovolíme si nabídnout vám k zakoupení ten náš.

    Sami ho milujeme a podle recenzí naši zákazníci taky. Tím, že pochází z našich vlastních hájů víme naprosto přesně z čeho je a jak je zpracovaný.

    Nabízíme vám přesně takový olej, jaký sami denně konzumujeme v našich rodinách. Za jeho kvalitou si pevně stojíme.

    Přejeme vám, abyste si i vy nalezli svůj oblíbený olivový olej, který obohatí vaši kuchyni o nové chutě a kombinace.

    FAQ - Často kladené dotazy

    Q1: Je extra panenský olivový olej zdravější než běžný olivový olej?

    Ano, díky způsobu výroby a vyššímu obsahu vitamínů a antioxidantů je extra panenský olivový olej obecně považován za zdravější variantu. Jde o jeden z nejzdravějších olejů vůbec.

    Q2: Jak poznat kvalitní extra panenský olivový olej?

    Na etiketě budou tyto informace: Olej je získaný přímo z oliv a pouze mechanickými způsoby. Pochází z prvního lisování za studena. Bude mít certifikovaný a přesně dohledatelný původ ke konkrétnímu farmáři nebo místu, odkud olivy pochází. Při ochutnání vás pohladí po duši i po jazyku.

    Q3: Proč je kvalitní extra panenský olivový olej dražší než obyčejný?

    Produkce kvalitního extra panenského olivového oleje je náročnější a nákladnější. Olivy musí být sklizeny v určitém stádiu zralosti a rychle zpracovány, aby se předešlo oxidaci. Výtěžnost oleje z oliv je dána pouze prvním lisováním za studena. Vše, co zbyde po prvním lisu, je v rámci extra panenského olivového oleje nepoužitelný zbytek, který se spotřebuje pro méně kvalitní oleje.

    Q4: Jak mám skladovat extra panenský olivový olej?

    Extra panenský olivový olej by měl být skladován na chladném, suchém a tmavém místě. Dobře uzavřená láhev také zabraňuje kontaktu oleje se vzduchem, který způsobuje oxidaci (žluknutí).

    Q5: Jak dlouho vydrží extra panenský olivový olej?

    Pokud je správně skladován, vydrží filtrovaný olej minimálně 2 roky od data lisování. Je však nejlepší spotřebovat ho co nejdříve, protože s časem může lehce degradovat.

    Q6: Jaké jídlo je nejlepší s olivovým olejem?

    Olivový olej je velmi univerzální a lze ho použít v mnoha jídlech. Skvěle chutná v salátech, marinádách, těstovinách, grilované zelenině a dokonce i v některých dezertech.

    Q7: Lze použít olivový olej na vlasy a pokožku?

    Ano, olivový olej se často používá v kosmetice pro své hydratační a antioxidační vlastnosti. Může být použit jako přírodní hydratační krém nebo pro ošetření suchých a poškozených vlasů. Vlasy vyživí a dodá jim lesk.

    Q8: Jaký je rozdíl mezi extra panenským olivovým olejem a panenským olivovým olejem?

    Hlavní rozdíl je v procesu výroby a kvalitě oleje. Extra panenský olivový olej je vyroben z oliv lisovaných za studena a má nižší obsah kyselin. Má také bohatší chuť a aroma.

    Q9: Jaká je nejlepší značka extra panenského olivového oleje?

    To se může lišit v závislosti na individuálních preferencích. Důležité je hledat značky, které garantují kvalitu a původ svých produktů. Za svým olejem by měl stát konkrétní pěstitel oliv.

    Q10: Jak vybrat kvalitní olivový olej?

    Zjistěte si o daném oleji co nejvíce informací. Měl by vás zajímat především jeho dohledatelný původ až do konkrétní vesnice nebo ke konkrétnímu farmáři. Jedině s tím máte jistotu, že olej nepochází z nějaké homogenizované směsi různých olejů různých kvalit, které cestovaly přes půl Evropy, aby se v jednom z členských států nalahvovaly a poté rozvezly do všech možných obchodů. V Evropě totiž existuje stát, který má malou vlastní produkci olivového oleje, ale přesto je velkým exportérem. Tipnete si který to je? Nápověda: Řecko to není.

    Q11: Kde koupit kvalitní olivový olej?

    Kvalitní olivový olej můžete koupit přímo v našem e-shopu. Nabízíme Extra panenský olej z prvního lisování za studena, který pochází z našich vlastních olivových hájů na jihovýchodě Kréty. Olej pochází z malé domácí produkce oliv, které jsou pěstovány tradičním způsobem a sbírány pouze ručně. Můžete si být jistí, že tento olej je opravdu výborný a kvalitní. Naše rodiny ho samy denodenně konzumují a vám nabízíme naprosto stejný produkt.

    Q12: Odkud pochází nejkvalitnější olivový olej?

    Nejkvalitnější olivový olej pochází vždy od konkrétních farmářů, kteří se tomuto řemeslu věnují s láskou a důsledností. Obecně pak ty nejkvalitnější olivové oleje pochází z Řecka, konkrétně z jihovýchodní Kréty. Je to dáno unikátními přírodními podmínkami v daném místě - ideální mikroklima, kvalitní půda a opravdu slunečné prostředí (jsme pouze 350 km od Afriky). Pokud vás zajímá více o původu našeho kvalitního olivového oleje, klikněte zde.

    Zdroje

    Evropská komise. (2022). Nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2104 ze dne 29. července 2022, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro olivový olej, a zrušuje nařízení Komise (EHS) č. 2568/91 a prováděcí nařízení Komise (EU) č. 29/2012. Odkaz

    • Toto nařízení mimojiné upravuje povinnosti ohledně značení kategorií olivových olejů, značení způsobu výroby Extra panenského olivového oleje a uvádění kvalitativních prvků.

    Santos, A., & Olive Oil Polyphenols Decrease LDL Concentrations and LDL Atherogenicity in Men in a Randomized Controlled Trial. (2017). Journal of Nutrition. Dostupné na: Odkaz

    • Studie se zaměřuje na to, jak polyfenoly v olivovém oleji mohou snižovat koncentrace LDL (špatného cholesterolu) a aterogenitu LDL u mužů.

    Fernandez-Real, J. M., Bullo, M., Moreno-Navarrete, J. M., Ricart, W., Ros, E., Estruch, R., & Salas-Salvado, J. (2014). A Mediterranean diet enriched with olive oil is associated with higher serum total osteocalcin levels in elderly men at high cardiovascular risk. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 99(10), 3792-3808. Dostupné na: Odkaz

    • Tato studie ukázala, že středomořská dieta obohacená o olivový olej je spojena s vyššími hladinami celkového osteokalcinu u starších mužů s vysokým kardiovaskulárním rizikem. Osteokalcin je významný protein při tvorbě kostí.

    Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., ... & Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Annals of internal medicine, 145(5), 333-341. Odkaz

    • Studie ukázala, že konzumace olivového oleje bohatého na polyfenoly může přispět ke snížení rizika srdečních chorob tím, že zlepšuje hladiny cholesterolu a snižuje oxidativní stres.

    Guasch-Ferré, M., Hu, F. B., Martínez-González, M. A., Fitó, M., Bulló, M., Estruch, R., ... & Salas-Salvadó, J. (2014). Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC medicine, 12(1), 1-11. Odkaz

    • Tato studie podporuje teorii, že konzumace olivového oleje, zejména extra panenského, může chránit proti kardiovaskulárním chorobám.

    Psaltopoulou, T., Kosti, R. I., Haidopoulos, D., Dimopoulos, M., & Panagiotakos, D. B. (2011). Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: a systematic review and a meta-analysis of 13,800 patients and 23,340 controls in 19 observational studies. Lipids in health and disease, 10(1), 1-16. Odkaz

    • Studie ukázala, že konzumace olivového oleje může být spojena se sníženým rizikem některých typů rakoviny.