Vše o nákupu | Původ našeho oleje | Hodnocení obchodu
Máte dotaz? Volejte +420 732 774 308 (Po-Ne 8:00-21:00)
Nový článek v našem blogu: Recept na výborné domácí pesto!

Původ našeho extra panenského olivového oleje

Ne nadarmo se říká, že z Řecka pochází ten nejlepší olivový olej na světě. Pro spoustu Řeků je olivový olej již po staletí jedním z hlavních zdrojů obživy a podle toho také pečují o své olivové háje. Kvalitní olivový olej z Řecka se stal symbolem gurmánství již v dobách mínojské civilizace, ale přesto není každý řecký olej stejný.

Mapa Kréty se srdcem s motivem řecké vlajky na místě, kde sídlí THEIKOS

Nejlepší řecké olivové oleje jsou z Kréty

U nás na Krétě panují ideální klimatické podmínky, které podporují produkci toho nejlepšího olivového oleje na světě. Slunce zde svítí v průměru přes 300 dní v roce. Pokud jste někdy byli na Krétě, určitě víte, že je zde opravdu teplo.

Unikátní mikroklima jihovýchodní Kréty

Naše olivové háje se nachází na jihovýchodě Kréty v okolí horské vesničky Agios Stefanos. Nadmořská výška kolem 500 m.n.m. je pro pěstování oliv ideální. Spolu s vlhkým vzduchem jdoucím od moře se zde vytváří unikátní mikroklima typické pro tuto jižní oblast Kréty. Nesmíme zapomenout, že se nacházíme pouze 350 km od Afriky, a proto zde často panuje silně subtropické podnebí. V zimě zde naopak dostatečně zaprší nebo občas dokonce i nasněží pár centimetrů sněhu. Pro místní krajinu je to požehnáním. A pro nás také, protože pak můžeme sklízet výjimečně dobré olivy pro opravdu kvalitní olivový olej. 
 


Agios Stefanos - odtud pochází Dimitrisova rodina, která zde po staletí vyrábí tento olivový olej.

O olivovníky pečuje celá rodina

V Dimitrisově rodině se tradice výroby olivového oleje předává z generace na generaci již několik století. Jako ve většině farmářských rodin na Krétě se děti tomuto řemeslu učí již odmalička a nejinak tomu bylo zde.

Tradiční řemeslo se dědí z generace na generaci

Dimitris s jeho bratrem Panosem odjakživa trávili spoustu času u svých prarodičů vypomáháním v jejich olivových hájích. Jakmile bratři dospěli, prarodiče jim naplno předali otěže tohoto krásného řemesla. Jejich babička sice už neřídí celý proces, ale stejně si nedá říct a chodí jim pravidelně vypomáhat.

Pěstování oliv je často součástí naplněného života na Krétě

Na babičce je vidět, že tento způsob života ji nabíjí štěstím a dává jí smysl. Kéž bychom všichni byli v jejím věku tak čiperní a zdraví. Snad díky olivovému oleji toho docílíme. Kréťané ho používají každý den. 

Rodina_na_sklizni_oliv_1Oběd při sklizni oliv, foceno 8.12. Všimněte si, jak je vše zelené.
Zleva na fotce: Vendy, Dimitris, Panos, maminka kluků a Panosova žena Katarina  

Péče o olivovníky a sklizeň

Péče o olivy je tvrdá práce a trvá vpodstatě po celý rok. Olivovníky je potřeba pravidelně seřezávat, aby neživily zbytečné větve a také zalévat, aby přežily suchá léta a neuschly na trout.

Odrůda Koroneiki je přirozené odolná

Olivovník sám o sobě je velmi odolný strom a obzvláště pak odrůda Koroneiki. Ale plody olivovníků stejně potřebují dostatek vláhy. Pro dodání živin používáme pouze roky osvědčená přírodní hnojiva (bobky všech možných zvířat).

Sklizeň oliv probíhá na konci podzimu

Když toto všechno zvládneme, přichází to nejhezčí: sklizeň. Olivy sklízíme ručně a to v průběhu několika týdnů v listopadu a prosinci. Muži je setřásají ze stromů do sítí a ženy z nich vybírají listy a větvičky.

THEIKOS olivový háj_1_2I takhle kouzelně to u nás vypadá.

Výroba olivového oleje: lisování je za odměnu

Sesbírané a očištěné olivy každé odpoledne zavážíme do lisovny, kde jsou ihned zpracovávány. Ano, to je ta chvíle kdy vzniká za studena lisovaný extra panenská olivový olej. Ten je ihned po prvním lisování za studena uskladněn do nerezových tanků, kde čeká na stáčení do našich zlatých lahví :-)

Zjištění acidity pomocí laboratorních testů

V lisovně také zařizují laboratorní testy, kterými zjišťují aciditu oleje a obsah dalších prvků, které potom určují, zda olej spadá do kategorie extra panenský. Acidita se může s každou sklizní měnit (vlivy počasí, dobou sklizně atp.), a proto na lahvích uvádíme hodnotu "menší nebo rovno než 0,39%", což vždy bezpečně splníme.

Dodržení norem EU vs skutečnost

Reálná acidita našeho oleje se v době stáčení pohybuje většinou do 0,2%, což je perfektní číslo a dosahují jej opravdu jen ty nejlepší extra panenské olivové oleje. Bohužel to nemůžeme na lahev napsat, protože by to nemuselo být splněno další rok kvůli špatné sklizni nebo teoreticky k datu minimální trvanlivosti oleje (podmínka normy EU). Není to o tom, že bychom nemohli lehce přepsat číslo na lahvi, ale minimální možný počet vyrobených lahví na Krétě byly vyšší tisíce, takže se nejprve musíme rozrůst a spotřebovat ty stávající. Pokud vás zajímá jakým způsobem se musí uvádět hodnoty acidity na etiketách lahví, přečtěte si naši odpověď č. 2 v často kladených dotazech.

olivovy_olej_theikos_v_olivovem_haji_2Návrat do našich olivových hájů.

Původ oleje a ochranná známka

ochranna_znamka_puvodu

Původ našeho oleje je doložen ochrannou známkou Sitia Lasithiou Kritis P.D.O., která zaručuje, že tento olej byl opravdu vyrobený a lahvovaný na Krétě. Naše olivové háje se nachází v okolí horské vesničky Agios Stefanos na jihovýchodě Kréty.

Sitia je součástí UNESCO Global Geopark

Absence jakéhokoliv průmyslu v širokém okolí a celkově panenská čistota krajiny dokládá výjimečnost tohoto místa. Velká část z oblasti Sitia Lasithiou je dokonce součástí UNESCO Global Geopark, ve kterém naleznete spoustu přírodních a kulturních památek.