Acidita olivového oleje neboli kyselost - co to znamená?
Obsah článku
- Co je to acidita neboli kyselost
- Acidita olivového oleje
- Acidita jako jeden z ukazatelů kvality olivového oleje
- Na čem závisí výsledná acidita olivového oleje
- Označení olivových olejů dle acidity
- 1. Acidita Extra panenského olivového oleje
- 2. Acidita Panenského olivového oleje
- 3. Acidita Lampantového olivového oleje
- 4. Acidita Rafinovaného olivového oleje
- 5. Acidita Olivového oleje složeného z rafinovaného a panenského olivového oleje
- 6. Acidita Rafinovaného olivového oleje z pokrutin
- 7. Acidita Olivového oleje z pokrutin
- Shrnutí
- FAQ - Často kladené dotazy
Co je to acidita neboli kyselost
Acidita je obecně vlastnost látek, která vyjadřuje, jak moc jsou kyselé. Kyselost se spolu se zásaditostí vyjadřuje na stupnici pH. Například voda má neutrální pH, které je 7. Hodnoty pH od 0 do 6 jsou kyselé a hodnoty od 8 do 14 jsou zásadité.
Kyselé látky mají nižší hodnotu pH - čím nižší, tím kyselejší. Naopak zásadité látky mají vyšší hodnotu pH.
Kyseliny jsou zároveň látky, které naše chuťové buňky reálně vnímají jako kyselé. Třeba citron obsahuje velké množství kyseliny citronové, díky které má kyselou chuť.
Acidita olivového oleje
Na rozdíl od citronu není acidita přímo spojena s chutí olivového oleje, ale můžeme se o ní bavit v kontextu jeho kvality. Acidita neboli kyselost olivového oleje je totiž považována za jeden z hlavních ukazatelů kvality olivového oleje.
Acidita jako jeden z ukazatelů kvality olivového oleje
Acidita vyjadřuje množství volných mastných kyselin (hlavně kyseliny olejové) v olivovém oleji.
Čím nižší je acidita, tím kvalitnější by měl být olivový olej. Ovšem to neplatí pro všechny olivové oleje.
Například Rafinovaný olivový olej dosahuje nízké acidity do 0,3%, ale kvalitativně ani chuťově se nemůže srovnávat s opravdovým Extra panenským olivovým olejem.
Aciditu považujeme pouze za jeden z hlavních ukazatelů kvality, neboť jsou podle nás další a důležitější ukazatele, jako například jestli olej pochází z prvního lisování za studena nebo z dalších „lisování“ (odstřeďování olivové pasty a perkolace).
Norma EU totiž stanovuje, že pokud vyjde acidita u dalších lisů do 0,8%, stále se olej může prezentovat jako Extra panenský.
Moc lidí však netuší, že se může jednat o „druhák“, který nemá tak dobrou chuť ani vysoký obsah zdravých látek, jako Extra panenský olej z prvního lisování.
Velkovýrobci z toho samozřejmě těží, a proto je tak jednoduché pocítit rozdíl mezi opravdovým Extra panenským olivovým olejem jako je ten náš a tím, který se za opravdový pouze vydává.
Proto pokud hledáte opravdu kvalitní olivový olej, je důležité aby pocházel z prvního lisování za studena. Více o tom jak poznat kvalitní olivový olej se dozvíte v našem detailním článku :-)
Na čem závisí výsledná acidita olivového oleje
Na čem závisí výsledná acidita olivového oleje
Výsledná acidita olivového oleje závisí na mnoha faktorech a může se odvíjet i třeba od počasí danou sezónu. Ne vždy proto vyjde stejně.
Obecně záleží především na kvalitě půdy, místním mikroklima, celoroční péči o olivovníky, způsobu zpracování oliv a následném skladování olivového oleje.
Označení olivových olejů dle acidity
Pro pořádek uvedeme oficiální jakostní označení olivových olejů dle zmiňované normy EU.
1. Acidita Extra panenského olivového oleje
Extra panenský olivový olej musí dosahovat acidity ≤ 0,8 %.
2. Acidita Panenského olivového oleje
Panenský olivový olej musí dosahovat acidity ≤ 2 %.
3. Acidita Lampantového olivového oleje
Lampantový olivový olej musí dosahovat acidity > 2 %.
4. Acidita Rafinovaného olivového oleje
Rafinovaný olivový olej musí dosahovat acidity ≤ 0,3 %.
5. Acidita Olivového oleje složeného z rafinovaného a panenského olivového oleje
Olivový olej složený z rafinovaného a panenského olivového oleje musí dosahovat acidity ≤ 1 %.
6. Acidita Rafinovaného olivového oleje z pokrutin
Rafinovaný olivový olej z pokrutin musí dosahovat acidity ≤ 0,3 %.
7. Acidita Olivového oleje z pokrutin
Olivový olej z pokrutin musí dosahovat acidity ≤ 1 %.
Shrnutí
Jak sami vidíte, jakostních označení druhů olivových olejů dle acidity je několik a hned 2 z nich dosahují nízké acidity 0,3 %. Kvalitou však nemají nic společného s opravdovým Extra panenským olivovým olejem.
To nás utvrzuje v tom, že aciditu nelze považovat za jediný nebo hlavní prvek hodnocení kvality oleje. Je důležité koukat po zmíněném lisování, původu oleje, způsobu pěstování, zpracování a dalších drobnostech.
Můžeme vám doporučit, abyste si sami vyzkoušeli náš kvalitní Extra panenský olivový olej a srovnali si ho s běžnými oleji, které znáte z českých obchodů.
U našeho oleje dodržujeme pouze tradiční postupy prvního lisování za studena a olej zpracováváme co nejméně je to možné pro zachování kvality. (Olej se mechanicky vylisuje přímo z oliv a přes plátno se 2x procedí nečistoty).
Garantujeme vám, že nabízíme to nejlepší, co na Krétě máme a co sami denně konzumujeme v našich rodinách.
FAQ - Často kladené dotazy
Acidita je obecně vlastnost látek, která vyjadřuje jejich kyselost například na stupnici pH.
Acidita olivového oleje neboli kyselost udává obsah volných mastných kyselin v olivovém oleji. Čím nižší je tato hodnota, tím lepší je olivový olej. Nejedná se však o jediné kritérium kvality, podle kterého je potřeba olej vybírat.
Acidita Extra panenského olivového oleje musí dle normy dosahovat nejvýše 0,8 %.
Aciditu olivového oleje ovlivňuje zejména kvalita půdy, místní mikroklima, počasí, způsob zpracování oliv a následné skladování olivového oleje.
Pokud budete srovnávat 2 opravdu stejně kvalitní Extra panenské oleje, tak rozdíl v chuti pravděpodobně nepocítíte ani pokud se budou lišit v desetinách % acidity. Naopak pokud srovnáte kvalitní Extra panenský olej například s Rafinovaným olejem se stejnou aciditou, rozdíl v chuti ve prospěch Extra panenského bude obrovský.
Acidita není jediným důležitým ukazatelem kvality Extra panenského olivového oleje. Faktorů, které ovlivňují celkovou chuť a kvalitu je hned několik. Doporučujeme si přečíst více v našem článku Jak poznat kvalitní olivový olej.